by Asia R. & Misiol z życia pracującej mamy....

sobota, 26 października 2013

plac zabaw i nasze telefonicznie filmiki

Dziś sobota nie była dniem mopa ;). Rano skoczyłam na szybkie zakupy a po południu byliśmy już na placu zabaw w Grodzisku M. Najfajniejsze miejsce dla dzieci połączone z parkiem.
Ja niezbyt wyjściowa, ale na placu jest zakaz wchodzenia w szpilkach ;). Zresztą poszliśmy się wyszaleć :D.
Enjoy!








Mama spodnie Stravidarius, buty czasnabuty.pl, kurtka no name , torba allegro, bluzka Springfield
Misio płaszczyk Gap i dres KaphAll

wtorek, 22 października 2013

poniedziałek, 21 października 2013

...jaki podatek powinni płacić blogerzy??

Podatki to moja domena :D. Tym bardziej zaintrygował mnie artykuł w Gazecie Podatkowej, pod tym samym tytułem jak post.
Coraz częściej w mediach słychać o ogromnych zarobkach topowych bloggerów. Fiskus nie mógł tego faktu przegapić. Niezainteresowanych podatkami nie będę tutaj zanudzać szczegółami. Pokrótce powiem tylko, że trwa intensywna rozmowa na temat formy opodatkowania blogerów. Tzn. czy mogą rozliczać się formą uproszczoną na ryczałcie 8,5%, czy wg zasad ogólnych, dotyczy oczywiście tych, którzy zarejestrowali swoja działalność. Zainteresowanych odsyłam do artykułu :).

A teraz już nie o pracy a o przyjemności jaką sprawiły mi dzisiejsze zdjęcia. Misiolowi zdjęcia są zupełnie obojętne, więc radość tylko moja :D

Enjoy!




Misiol spodnie H&M, bluza SH, botki z Babysecret.pl

sobota, 12 października 2013

szara wełna i czapa pancerna

Dzisiejsza "sesja", robiona przez mojego męża na szybko przed wyjściem;).
Mam na sobie sweter z wczorajszych łupów szmacianych, bo tylko on zdążył się wysuszyć :). Zdjęcia niestety nie oddają całej jego krasy a szkoda, może na innych zdjęciach.





Dynię już mamy, trochę się pobawimy, trochę napatrzymy i na koniec zjemy :). Muszę tylko jakieś ciekawe przepisy znaleźć bo zupa już mi się przejadła ;)


Mama: sweter sh, pod spodem sweter Zara, buty allegro, spodnie Bershka
Misiol: kurtka Gap allegro, czapa F&F, spodnie bluzka H&M, buty Puma

piątek, 11 października 2013

piątkowy zwyklak ...

Tego wpisu miało nie być...Nie był planowany i właściwie myślałam że dzisiaj w ogóle nie znajdę czasu na absolutnie nic, czego nie miałam zaplanowanego...A jednak opłaca się zawsze mieć przy sobie "małego"nikona.
Dawno nas tu nie było więc, żebyście o nas nie zapomnieli, zwykły dzień, zwykły Misiol, zwykła mama po pracy.
Wizyta na ciachu w Macu.
P.s. byłam dzisiaj na szmatach i świetne perełki wygrzebałam i dla mnie i dla synka :D, na pewno się tutaj w nich zaprezentujemy :D
Enjoy!







Misiol, kurtka Gap allegro, sweterek, spodnie H&M
Mama spodnie Bershka, buty czasnabuty.pl, sweter Mango, torba allegro, zegarek CK

niedziela, 6 października 2013

domowa pizza na grubym cieście

Cały tydzień każdy z nas jest zabiegany, jemy w pośpiechu, ukradkiem w pracy...natomiast w weekend, nadrabiamy stracony czas...odpoczywamy, sprzątamy, gotujemy. Przynajmniej ja tak spędzam weekendowy czas :).

Ponieważ staram się zwracać uwagę na to co, ile i kiedy jem, daję sobie odpust w sobotę. jem wszystko co niezdrowe, tuczące...ale jakie pyszne :D

Wczoraj odwiedziła mnie siostra i postanowiłyśmy zrobić sobie domową pizzę na grubym cieście, każda dla siebie, z takimi dodatkami jakie lubi najbardziej :D



Przepis na ciasto na 2 pizze:
ok.1/2 kg  mąki przennej
50dag  świeżych drożdzy
5 łyżek oliwy lub zwykłego oleju (plus na wysmarowanie blach)
1 1/2 wody mineralnej( może być zwykła)
łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru

Najpierw podgrzewam połowę wody ( ok.3/4 szklanki), dodaje pokruszone drożdże i dwie łyżeczki cukru, mieszam do rozpuszczenia, zostawiam na 5 min. Powinno sie tym czasem nam spienic. Moja rada jest taka aby drożdze były "ciepłe", tzn żeby conajmniej 1 były w temp. pokojowej.
W tym czasie, przygotowuje ciasto, przesiewam makę, dodaje sól. Ja ciasto wyrabiam mikserem końcówkami do ciasta drożdzowego. Ale jesli ktoś będzie rozrabiał ręcznie, to musi przesiac mąkę na stolnice, bądź do miski.
Dodajemy spienione drożdze, sól, oliwę i resztę ciepłej wody, mieszamy. Jeśli ugniatamy ręcznie to ok. 10 min. W mikserze oczywiście krócej, ok. 4-5 min.

Z wyrobionego ciasta robimy kulę, smarujemy olejem, przykrywamy i odkładamy na ok. 40 min w ciepłe miejsce, w tym czasie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość.
Szykujemy w tym czasie brytfanne oraz składniki na nasza pizze.
Ja na brytfanne kładę papier do pieczenia i smaruje go oliwą.

Po upływie tego czasu, dzielimy nasze ciasto na 2 części i formujemy na brytfannach pizze (to ciasto jest lepiące, więc ja mocno "oliwuje" sobie ręce i łatwiej mi formować ;)  ).
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 250C.
Nakładamy na pizze sos, i dodatki wedle naszego uznania.
Pieczemy na środkowym miejscu ok. 15-20min.

Przepis na sos:
przecier pomidorowy w kartoniku
woda
cukier
sól, pierprz
bazylia i oregano

Do przecieru dodajemy przegotowaną wodę ( ilość wg uznania, to od Was zalezy jaką chcecie konsystencję sosu)i dodajemy sól, cukier, i przyprawy, mieszamy.

Dodatki wg uznania. My oczywiście położyłyśmy tarty żółty ser, ser mozarella, salami, kiełbaska chorizo, pieczarki, oliwki, kapary, czosnek, cebula (uwielbiam taki przesyt na pizzy :D  ),no i oczywiście przyprawy, pieprz i oregano.

Smacznego!!

p.s. przypominam o moich aukcja na Allegro

czwartek, 3 października 2013

wspomnienia...

Wspominam czasy tuż po porodzie Misia, jak przyszła do mnie oferta z reklamą easy tone reeboka, kiedy faktycznie chciałam zrzucić to i tamto i faktycznie udało mi się :D, teraz ważę o wiele mniej nawet z czasów z przed ciąży i takie pamiątkowe zdjęcia :D....bezcenne :D
Biegam do dziś dnia, nie zawsze , ale staram się, uwielbiam ruch <3
ps.na 3 zdjęciu widać że karmię ;), a teraz nie bardzo ;)




Obsługiwane przez usługę Blogger.

o nas/kontakt/współpraca

Google+ Badge

Translate

Popular Posts

Dołącz do nas!!

Featured Video