by Asia R. & Misiol z życia pracującej mamy....

niedziela, 6 października 2013

domowa pizza na grubym cieście

Cały tydzień każdy z nas jest zabiegany, jemy w pośpiechu, ukradkiem w pracy...natomiast w weekend, nadrabiamy stracony czas...odpoczywamy, sprzątamy, gotujemy. Przynajmniej ja tak spędzam weekendowy czas :).

Ponieważ staram się zwracać uwagę na to co, ile i kiedy jem, daję sobie odpust w sobotę. jem wszystko co niezdrowe, tuczące...ale jakie pyszne :D

Wczoraj odwiedziła mnie siostra i postanowiłyśmy zrobić sobie domową pizzę na grubym cieście, każda dla siebie, z takimi dodatkami jakie lubi najbardziej :D



Przepis na ciasto na 2 pizze:
ok.1/2 kg  mąki przennej
50dag  świeżych drożdzy
5 łyżek oliwy lub zwykłego oleju (plus na wysmarowanie blach)
1 1/2 wody mineralnej( może być zwykła)
łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru

Najpierw podgrzewam połowę wody ( ok.3/4 szklanki), dodaje pokruszone drożdże i dwie łyżeczki cukru, mieszam do rozpuszczenia, zostawiam na 5 min. Powinno sie tym czasem nam spienic. Moja rada jest taka aby drożdze były "ciepłe", tzn żeby conajmniej 1 były w temp. pokojowej.
W tym czasie, przygotowuje ciasto, przesiewam makę, dodaje sól. Ja ciasto wyrabiam mikserem końcówkami do ciasta drożdzowego. Ale jesli ktoś będzie rozrabiał ręcznie, to musi przesiac mąkę na stolnice, bądź do miski.
Dodajemy spienione drożdze, sól, oliwę i resztę ciepłej wody, mieszamy. Jeśli ugniatamy ręcznie to ok. 10 min. W mikserze oczywiście krócej, ok. 4-5 min.

Z wyrobionego ciasta robimy kulę, smarujemy olejem, przykrywamy i odkładamy na ok. 40 min w ciepłe miejsce, w tym czasie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość.
Szykujemy w tym czasie brytfanne oraz składniki na nasza pizze.
Ja na brytfanne kładę papier do pieczenia i smaruje go oliwą.

Po upływie tego czasu, dzielimy nasze ciasto na 2 części i formujemy na brytfannach pizze (to ciasto jest lepiące, więc ja mocno "oliwuje" sobie ręce i łatwiej mi formować ;)  ).
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 250C.
Nakładamy na pizze sos, i dodatki wedle naszego uznania.
Pieczemy na środkowym miejscu ok. 15-20min.

Przepis na sos:
przecier pomidorowy w kartoniku
woda
cukier
sól, pierprz
bazylia i oregano

Do przecieru dodajemy przegotowaną wodę ( ilość wg uznania, to od Was zalezy jaką chcecie konsystencję sosu)i dodajemy sól, cukier, i przyprawy, mieszamy.

Dodatki wg uznania. My oczywiście położyłyśmy tarty żółty ser, ser mozarella, salami, kiełbaska chorizo, pieczarki, oliwki, kapary, czosnek, cebula (uwielbiam taki przesyt na pizzy :D  ),no i oczywiście przyprawy, pieprz i oregano.

Smacznego!!

p.s. przypominam o moich aukcja na Allegro

16 komentarzy:

  1. Tez wczoraj robiłam pizze;)Czy mogłabyś podac wymiary sukienki dresowej?ewelina

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewelina: szerokość pachy 55cm x2, długość całkowita 92cm :)

    OdpowiedzUsuń
  3. My też zdecydowanie bardziej preferujemy "swoje" pizze niż kupne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ajć!!! ale te pizze wyglądają smakowicie!!! z chęcią bym i jedną i drugą zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale smacznie wyglada :) az sie glodna zrobilam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. WOW, THAT LOOKS AMAZING ! <3 YUM! <3





    http://style-squared.blogspot.ca/
    https://www.facebook.com/StyleSquaredByZM

    OdpowiedzUsuń
  7. Choć jeśli jadam pizze to tylko na cieniutkim cieście, to ta wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Choć jeśli jadam pizzę to tylko na cienkim cieście, to ta wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda smakowicie :) My z Witkiem też uwielbiamy pizzę własnej roboty :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Domowa pizza jest najlepsza! Mniam, aż zgłodniałam:))

    OdpowiedzUsuń
  11. Narobiłaś mi ogromnej ochoty na pizzę! :D :))
    Smacznego ;)!

    OdpowiedzUsuń

Fajnie że jesteście, tutaj odpowiadam na pytania :)

Obsługiwane przez usługę Blogger.

o nas/kontakt/współpraca

Google+ Badge

Translate

Popular Posts

Dołącz do nas!!

Featured Video